Het station: Kaiserin Elisabeth Museum

Op 22 juli 2022 bezochten wij het Kaiserin Elisabeth Museum in Possenhofen in de gemeente Pöcking. Het museum is gevestigd in het oude station van deze plaats. Het station werd in opdracht van koning Maximilian II gebouwd voor mensen van adellijke komaf. Als keizerin Elisabeth per trein naar haar familie in Possenhofen reisde, kwam ze aan op dit station.

Geschiedenis van het museum

Het museum bestaat sinds -dat is mij niet helemaal duidelijk- 2004 of 2005 en herbergde in eerste instantie de verzameling van Paul Heinemann. Paul Heinemann was een antiquair die allerlei objecten verzamelde die te maken hadden met keizerin Elisabeth.

De gepensioneerde arts Wolfgang Stappert huurde het station en gaf Paul Heinemann de gelegenheid om zijn verzameling in het oude stationsgebouw tentoon te stellen.

Nadat de gemeente Pöcking de verzameling had opgekocht, werd de vereniging “Kaiserin Elisabeth im Bahnhof Possenhofen” opgericht. Deze vereniging had tot doel had de verzameling van Paul Heinemann voor de toekomst te behouden en voor iedereen toegankelijk te houden. Na verloop van tijd kon de vereniging nieuwe objecten aanschaffen. Van een tentoongestelde verzameling in een oude station, werd het station een museum. Het werd een écht museum met alles erop en eraan: klimaatregeling, beveiliging en een professionele inrichting.

Voor het museum

Voor het stationmuseum staat een bronzen beeld van keizerin Elisabeth. Dit beeld is gemaakt door Jozek Nowak. Deze in Polen geboren beeldhouwer woont in Pöcking.

Bronnen:

Von Böhm-Haimerl, S. (4 mei 2015). Schicksalsjahre einer Sisi-Sammlung. Süddeutsche Zeitung. Geraadpleegd op 5 augustus 2022. Van https://www.sueddeutsche.de/muenchen/starnberg/possenhofen-schicksalsjahre-einer-sisi-sammlung-1.2463809

NN. (n.d.). Geraadpleegd op 5 augustus 2022. Van https://kaiserin-elisabeth-museum-ev.de/?grp=NEWS&lang=1&pg=16

Voor het laatst gewijzigd op 15 maart 2023.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: