Onthulling beeld Elisabeth

Op zaterdag 28 augustus 2004 werd in Zandvoort een standbeeld van keizerin Elisabeth onthuld.

In het jaar 2004 bestond Zandvoort 700 jaar en vanwege dit heuglijke feit organiseerde Zandvoort het evenement Sisi in Zandvoort. Behalve de onthulling van het beeld, gemaakt door de Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl, startten er op 28 augustus 2004 ook twee exposities over Sisi en werd de Sissi filmtrilogie vertoond.

Het verhaal hieronder is een flink ingekort verslag van het verslag dat ik op 31 augustus 2004 plaatste op mijn eerste site.

28 augustus 2004

Eindelijk was het zover. Vandaag zou het beeld van keizerin Elisabeth in Zandvoort worden onthuld.

We vertrokken om tien uur. Onderweg naar het station besloot meneer Delacour om onze dochter Ermeline en mij toch maar met de auto naar Zandvoort te brengen. Nou, dat bleek geen goed idee. Onderweg hadden wij alle stoplichten tegen en in Bentveld konden wij slechts stapvoets rijden, doordat wij achter de koetsen van het “keizerlijk” gezelschap reden.

Na één keer verkeerd rijden in Zandvoort, stonden wij uiteindelijk bij het station. Wij belden meteen Vera, maar nu reed zij in de file achter de koetsen.

De dorpsomroeper kwam op het Stationsplein om de komst van keizerin Elisabeth aan te kondigen. Op het plein was veel te zien en er arriveerden heel veel mensen. Ik vroeg me af of het ook echte Sisifans en wellicht “collega’s” van het internet waren.

Vera arriveerde toch nog vrij snel en wij zochten een plekje. Wij vonden er één op een trap. Beneden ons werd de boel afgezet, want op spoor 2 zou de stoomtram aankomen. Er arriveerden enkele “hoge” dames en heren, veel pers en heel veel publiek. In afwachting van wat zou komen, stonden wij lekker te kletsen. Vera vertelde dat zij maar liefst 5 (!!!!!) keer naar de musical Elisabeth was geweest.

Beneden ons verliep niet alles vlekkeloos. De stoomtrein had tien minuten vertraging en toen hij arriveerde, was dat op spoor 1. Stonden wij dus even mooi verkeerd. Wij besloten te blijven staan en zagen onder ons een enorme chaos. Het duurde lang voordat wij een glimp mochten opvangen van Pia Douwes in de rol van keizerin Elisabeth. Ze kwam niet alleen: haar gevolg bestond uit veel mensen.

In 1884 en 1885 arriveerde keizerin Elisabeth per trein op Zandvoort.

Deze stoomtrein arriveerde op 28 augustus 2004 op station Zandvoort.



Vera had verteld dat de sterrenjurk was verloot door de Libelle, maar Pia had de sterrenjurk toch aan. Het gevolg van keizerin Sisi was minder keizerlijk gekleed. Langzaam begaf de stoet zich naar de uitgang. Wij sloten ons aan bij de stoet. Wat was ik ongelooflijk blij toen ik weer op het stationsplein stond. Mensen, mensen, wat een mensen.

Keizerin Elisabeth verplaatste zich in een open rijtuig naar het strand.

Terwijl het keizerlijk gezelschap en het gevolg zich zetelden in koetsen of in een antieke bus, liepen wij verder naar de Boulevard de Fauvage. Het was ongelooflijk druk. Wij vonden een plekje, maar zagen niets. Er werd van alles gezegd, maar wij konden lang niet alles verstaan. Wat ik heel erg leuk vond, was het verhaal over het leven van Elisabeth en dan met name het gedeelte over haar verblijf in Nederland en natuurlijk in Zandvoort. Het verhaal werd verteld door iemand die bezig is met een boek over keizerin Elisabeth. Na het verhaal moest Vera helaas weg.

De onthulling zou beginnen. Ermeline en ik zochten en vonden een plekje op een hekje. Nu konden wij alles redelijk zien. Het doek werd door Pia van het beeld getrokken en vanuit de verte zag het er best aardig uit. Wij hoorden Pia een gedicht van keizerin Elisabeth voordragen. Na de onthullingceremonie wachtten wij tot de massa was vertrokken. Toen pas konden we in redelijke rust het beeld van dichtbij bekijken en ik schoot wat foto’s.

Het beeld van keizerin Elisabeth.

Op de zuil onder het beeld staat de eerste strofe van het gedicht Abschied von Zandvoort. Dit gedicht werd door keizerin Elisabeth zelf geschreven.

Abschied von Zandvoort

Noch einen letzten, langen Blick
Auf dich geliebtes Meer!
Dann lebe wohl, so schwer´s auch fällt,
Gott geb´, auf Wiederkehr!

Ermeline en ik zochten en vonden een eettentje. Na het nuttigen van een broodje gezond stapten we moe, maar voldaan, op de trein naar huis.

Mijn prinses en keizerin Elisabeth

Opmerking:

Het beeld van keizerin Elisabeth dat werd gemaakt door Hans Annerl. Het beeld was gemaakt van een steensoort die niet bestand bleek tegen omstandigheden (het weer, de zoute zee) in Zandvoort. Ergens rond 2009 werd het beeld vervangen door een beeld van brons. Dit beeld werd gemaakt door Kitty Warnawa. Dit beeld heb ik ook gezien en gefotografeerd. Binnenkort maak ik daar een pagina over.

Artikel over het nieuwe beeld van Kitty Warnawa: Keizerin Elisabeth 2009

Voor het laatst gewijzigd op 19 maart 2023.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: