Nieuws uit Zandvoort – 2004

Beeld voor Oostenrijkse Keizerin Sisi in 700-jarig Zandvoort

Zandvoort viert dit jaar niet alleen haar 700 jarig bestaan, maar het is ook 120 jaar geleden dat Keizerin Elisabeth van Oostenrijk haar intrek nam in het grand-hotel Kaufmann aan de midden boulevard in de badplaats.
Op zaterdag 28 augustus om 13.00 uur onthullen de Ambassadeurs van Oostenrijk en Hongarije, samen met de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer mr. H.C.J.L. Borghouts en Zandvoorts burgermeester, de heer M.R. van der Heijden, gezamenlijk een standbeeld van Sisi, vervaardigd door de Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl. Plaats van handeling is de Boulevard de Favauge, nabij het Schuitegat, vanwaar Sisi’s beeltenis straks uitkijkt over het zo door haar geliefde Zandvoortse strand en de zee.

En natuurlijk is de Keizerin er, welke door niemand minder dan de musicalster Pia Douwes gestalte zal worden gegeven. Pia Douwes, die als Elisabeth met haar hoofdrol in de gelijknamige musical ‘Elisabeth’, grote successen boekte in Scheveningen, Essen en Wenen. De keizerin wordt vergezeld door haar jongste dochter Marie-Valerie, met nog daarbij de hofdames Gravin Fürstenberg en Gravin Korniss (rollen welke in volgorde vertolkt worden door Daniëlle Geurs, Toos Bergen en Simone Buijnsters). Nadat de keizerin samen met de hoogwaardigheidsbekleders en genodigden om 12.01 uur per stoomtrein op station Zandvoort is gearriveerd, vertrekken zij vervolgens per koets naar de onthullingslocatie.

Op diezelfde zaterdag gaan in het jarige Zandvoort ook twee Sisi exposities van start: een kleine maar interessante historische tentoonstelling in het Zandvoorts Museum en een expositie, welke naast een boekencollectie over de Keizerin, vooral gewijd is aan de musical ‘Elisabeth’, in de Openbare Bibliotheek. In hetzelfde weekend worden ook de drie films uit de Sisi filmcyclus vertoond in het filmtheater van Circus Zandvoort. Sinds de films met Romy Schneider, werd haar koosnaam ‘Sisi’ wereldwijd verbreid.

Bron: http://www.zibb.nl/horeca/nieuws_start/asp/artnr/803333/index.html

Vrijdag 6 augustus 2004

Keizerin Sissi centraal bij jubileumfeest Zandvoort

ZANDVOORT – Keizerin Elizabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, krijgt een standbeeld in de jubilerende badplaats Zandvoort die dit jaar zevenhonderd jaar bestaat. Sissi kijkt vanaf eind augustus uit over het Zandvoortse strand en de zee vanaf de Boulevard de Favauge.

Op zaterdag 28 augustus wordt het beeld van Sissi feestelijk onthuld door de ambassadeurs van Oostenrijk en Hongarije samen met commissaris van de koningin H. Borghouts en burgemeester M. van der Heijden.

Met de onthulling van het beeld herdenkt de gemeente dat Sissi 120 jaar geleden met vijftien personeelsleden drie weken in het Zandvoortse hotel Kaufmann verbleef. Een jaar later kwam ze terug en logeerde ze vier weken in Villa Paula. Beide keren was ze in Nederland voor fysiotherapie door de beroemde dr. Mezger in Amsterdam. Ze hield van snelwandelen langs het Zandvoortse strand en paardrijden.
Zandvoort organiseert vanwege het 700-jarige bestaan het evenement Sissi in Zandvoort. Het is dit jaar eveneens 150 jaar geleden dat Sissi door haar huwelijk met keizer Frans Jozef keizerin van Oostenrijk werd.

De Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl heeft het beeld gemaakt. Het stelt Sissi voor op 46-jarige leeftijd en is 180 cm hoog. Bij de onthulling geeft Sissi zelf acte de présence. Musicalster Pia Douwes treedt op als de keizerin, een rol die ze ook in de musical Elisabeth vertolkte. Ze wordt vergezeld door haar jongste dochter Marie-Valerie en de hofdames Gravin Fürstenberg en Gravin Komiss, eveneens door actrices gespeeld.

Het gezelschap hoogwaardigheidsbekleders arriveert per stoomtram in Zandvoort en vertrekt per koets naar de onthulling van het beeld. Op dezelfde zaterdag beginnen in Zandvoort twee Sissi-exposities en worden films uit de Sissi-filmcyclus vertoond.

Bron: http://reiskrant.nl/reiskrant/reisnieuws/12773861/Keizerin_Sissi_centraal_bij_jubileumfeest_Zandvoort.html


Toespraak MR. H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, t.g.v. de onthulling van het beeld van Keizering Sissi, op 28 augustus 2004, in Zandvoort.


Dames en heren,

In het boek Gort met stroop, uit 1968, las ik dat die twee bezoeken van de keizerin, beter bekend als Sisi, nog steeds voortleven in de harten van vele oud-Zandvoorters, en van vader op zoon worden doorverteld. Of dat nog zo is, weet ik niet. Wel zeker is dat het beeld van Sisi dat we hebben onthuld, voeding geeft aan die verhalen.

De zee had op de keizerin een onweerstaanbare aantrekkingskracht ook al om gezondheidsredenen. Aan die voorliefde is niets keizerlijks of bijzonders; jaarlijks bezoeken miljoenen badgasten de Nederlandse kustplaatsen. Na Amsterdam is de kust de grootste Noord-Hollandse trekpleister. Zandvoort is de populairste badplaats van onze provincie. En dus voor Noord-Holland belangrijk uit toeristisch-recreatief oogpunt.

Wat Zandvoort daarbij helpt, is dat de gemeente eind mei de Blauwe Vlag kreeg uitgereikt: het internationale symbool voor veilige en schone stranden met goede voorzieningen. Vooral Duitsers hechten veel belang aan die Blauwe Vlag. Gemeente en strandpaviljoenhouders zijn goed bezig – dat is duidelijk. Als provincie zijn we ook blij met dit internationale keurmerk, want we streven naar een kwalitatief goede toeristische infrastructuur, als voorwaarde voor het behoud van een sterke concurrentiepositie.

De keerzijde van de Zandvoortse populariteit is de bereikbaarheid. U weet dat. Zandvoort is slechts bereikbaar langs twee toegangswegen. En als dan het hele land bij mooi weer toch in de auto stapt en naar de kust rijdt, ja dan dreigt alles vast te lopen, en moet de politie al vroeg mensen gaan terugsturen.
Daarom zijn we vorig najaar begonnen met het project Bereikbaarheid Kust. Een project van lange adem, met maatregelen ook voor de langere termijn. Een van de maatregelen voor de korte termijn is de inzet van een zogenaamde ‘strandbus’. Die rijdt al, en met succes. De strandbus brengt strandgangers vanaf station Zandvoort naar de stranden. In het eerste weekeinde van augustus maakten er ruim 10.000 passagiers gebruik van. Het project is een initiatief van de provincie en de gemeenten Zandvoort, Haarlem, Heemstede en Bloemendaal. Het is wel prettig als die partners alle samenwerken en dus over hun eigen gemeentebelangen heen springen. Dat is helaas nog niet altijd zo.

De onthulling van het standbeeld van keizerin Sisi is voor mij een eerste upgrading van de Middenboulevard. Als je eerlijk bent, moet je vaststellen dat dit gebied niet de allure heeft die passend en wervend is voor een badplaats van niveau. Kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte is nodig. Vandaar dat er ambitieuze plannen worden gemaakt voor een complete herinrichting. Daartegen is natuurlijk weerstand van de bewoners. Als provincie zien wij de noodzaak van het aanpakken van de Middenboulevard, maar natuurlijk wel onder de voorwaarde dat er een bevredigende oplossing voor de bewoners komt. Het is bijna grootstedelijke problematiek die Zandvoort hier onder handen heeft. Als het lukt daar een oplossing voor te vinden, zou dat geweldig zijn, en bijdragen aan de uitstraling van Zandvoort.

Dames en heren, ik feliciteer Zandvoort met haar 700-jarig bestaan, en ik wens de badplaats ook voor de toekomst veel bezoekers toe – keizerlijk of niet.

Dank u voor uw aandacht.

Bron: http://www.noord-holland.nl/thema/concern/politiek_en_bestuur/Commissaris_van_de_Koningin/speeches/speeches_2004/2004_08_28.asp?thema=home&ComponentID=63474&SourcePageID=65466

Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Zandvoort werd op zaterdag 28 augustus 2004 om 13.00 uur een beeld onthuld van Keizerin Elizabeth van Oostenrijk. Het beeld van de keizerin, die over de gehele wereld bekend raakte als het droomkoninginnetje Sisi, zo ingetogen en naïef gespeeld door Romy Schneider, is gemaakt door de Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl. Het kunstwerk is geplaatst op de boulevard Favauge, vanwaar Sisi’s beeltenis uitkijkt over het door haar zo geliefde Zandvoortse strand en de zee.

Het was in 2004 precies 120 jaar geleden dat keizerin Elizabeth van Oostenrijk met vijftien leden van haar hofhouding voor drie weken haar intrek nam in het grand-hotel Kaufmann aan de middenboulevard in de badplaats. Dat beviel haar uitstekend. Een jaar later keerde ze terug naar Zandvoort om er ruim vier weken te vertoeven. Ze nam haar intrek in ‘Villa Paula’ aan de noordelijke boulevard. Beide keren was de vermaarde keizerin in ons land voor fysiotherapeutische behandelingen door dr. Mezger in Amsterdam. Ze leed aan heupjicht en het zeewater in de badplaats deed wonderen. Vrijwel iedere dag ging zij per trein naar de hoofdstad heen en weer voor een consult bij Mezger. Maar daarnaast kon zij haar passies voor snelwandelen en paardrijden door de duinen uitvoeren. Zij was incognito in Zandvoort onder de naam Gravin von Hohenembs.

Overigens heeft de keizerin ook nog een tijdje gelogeerd in Santpoort-Noord. En wel in het châlet van Spaarnberg. Ze bezocht de Ruïne van Brederode, de pas in gebruik genomen Noordsluizen en het piepjonge IJmuiden. Verder maakt ze nog een tochtje op de Noordzee met de radersleepboot Hercules.

Bron: bewerkt naar artikel geschreven door Cees van Hoore. Dit artikel was geplaatst op het internet, maar is niet meer te vinden.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: