Keizerin Sisi in Zandvoort

Foto’s volgen

We zijn vandaag naar het Zandvoorts Museum geweest om de expositie Keizerin Sisi – Op de vlucht voor zichzelf te bekijken.

Na een allervriendelijkst ontvangst, met uitleg waarom de boulevard niet meer is zoals hij ooit eens was, hingen we onze jassen op en startten we onze toer door het gebouw.

Leerlingen van de Reinwardt Academie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkten mee aan de expositie. Eén van de studenten, Sissy Seidenstiker was de curator. De ontwerptekeningen voor deze expositie waren de eerste items die we zagen.

Vervolgens werden wij geconfronteerd met een aantal jurken uit de tijd van keizerin Elisabeth. Eén van de jurken was de sterrenjurk van Pia Douwes. Deze jurk zag ik haar jaren geleden dragen toen het eerste beeld van keizerin Elisabeth in Zandvoort werd onthuld. Het Zandvoorts Museum heeft meer jurken van haar in bruikleen gekregen voor de duur van deze tentoonstelling.

Op informatieborden achter de jurken was de geschiedenis van de relatie tussen keizerin Elisabeth met Zandvoort te lezen. Op de informatieborden en andere -middelen kwam ik helaas een aantal taalfouten tegen.

Fouten in de feiten zaten vooral in de documentaire Sisi in Zandvoort. Meneer Delacour zei: “Ze hadden jou moeten raadplegen.”, waarop ik antwoordde dat ze zelfs op Wikipedia de juiste informatie hadden kunnen vinden. Toen wist ik nog niet wie “ze” waren, maar nu wel. De documentaire is gemaakt door Stefan de Groot. Die fouten zijn best wel heel erg jammer, want hij is er –getuige zijn verhaal op zijn site– toch wel heel intensief en consciëntieus mee bezig geweest.

Stefan de Groot heeft ook een schilderij van Sisi gemaakt. Dit schilderij hangt op de expositie. Het schilderij vind ik wel heel erg mooi, maar ik herken keizerin Elisabeth, mijn Elisabeth Amalie Eugenie, er niet helemaal in.

Erg leuk vond ik het schoonheidskamertje (ik kan even geen andere naam bedenken). De bezoekers mogen daar aan de toiletartikelen zitten en ruiken. Vooral voor kinderen is dit erg leuk.

In een gangetje hingen allerlei geprinte, voor mij zeer bekende, afbeeldingen van keizerin Elisabeth, maar dit kwam niet geheel tot zijn recht. Het gangetje was net iets te smal. Blikkend vanuit een aangrenzende kamer was het wel leuk om naar te kijken.

Aan de wanden langs de trappen naar boven was er werk van de al eerder genoemde studenten te bewonderen. Dit vond ik echt heel cool. Ik was vooral onder de indruk van het borduurwerk en met name van het geborduurde motief dat keizerin Elisabeth op al haar gebruiksvoorwerpen voor haar huis op Korfoe had laten aanbrengen.

Op onze weg naar de uitgang zagen we ook nog spullen die we een paar maanden eerder zagen tijdens de expositie in de Agathekerk in Zandvoort.

De expositie Keizerin Sissi – Op de vlucht voor zichzelf was echt leuk. Ik ben blij dat we er geweest zijn, maar de taalfouten en fouten in de feiten, zijn toch wel heel erg blijven hangen en niet alleen bij mij. En toen meneer Delacour in de documentaire las dat het Doelenhotel “zijn” hotel de ‘l Europe was, kwam er zowat stoom uit zijn oren. Vele uren later had hij het er nog over.

Bronnen:
Zandvoorts Museum
Stekelenburg, R. (8 november 2019). Haarlems Dagblad – Zandvoorts Museum haalt keizerin Sisi terug naar haar ’geliebtes Meer. Geraadpleegd op 19 januari 2020.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 januari 2021.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: