Ludwigstraße 13

Elisabeth werd geboren in het Herzog-Max-Palais aan de Ludwigstraße in München. Het Herzog-Max-Palais werd afgebroken en er kwam een nieuw gebouw voor in de plaats. Op het huidige adres, Ludwigstraße 13, zit nu een filiaal van de Deutsche Bundesbank. Een plakkaat aan de muur vermeldt dat op deze plek Elisabeth ter wereld kwam. Dat moest ik zien.

Op 24 juli 2022 bezochten we Slot Nymphenburg en op de weg terug naar ons appartement besloten we zeurde ik om de Ludwigstraße.

We parkeerden ons lieveheersbeestje in de indrukwekkend lange en brede Ludwigstraße en liepen naar nummer 13. Er hingen twee plakkaten op de muur.

De twee plakkaten op de muur van het gebouw aan de Ludwigstraße 13.

De vertaalde tekst op het bovenste plakkaat:

Landeszentralbank
in de vrijstaat Beieren
Gebouwd 1948-1951 door Carl Sattler
op de plaats van het voormalige
Herzog-Max-Palais
Gebouwd 1828-1830 door Leo von Klenze

De vertaalde tekst onder de afbeelding van het kind Elisabeth luidt:

Hier werd
“Sissy”
Elisabeth
Keizerin van Oostenrijk
en koningin van Hongarije
in het jaar 1837 geboren

Toen ik daar stond te lezen en te fotograferen, werd ik gewoon een beetje emotioneel. Daar te mogen staan, waar keizerin Elisabeth geboren was, was niet de enige reden. Dat je dit kunt doen, mag beleven én in goede gezondheid én met z’n tweetjes is toch pure rijkdom?

Vanaf de Ludwigstraße 13 kijkend naar links en kijkend naar rechts

Tijdens het fotograferen bleven ineens allemaal mensen staan om te zien wat ik fotografeerde. Meneer Delacour zei: “Ga eens even op de trap (bij de ingang) zitten en kijk wat er gebeurd.” Zo gezegd, zo gedaan. Er bleef niemand staan, niemand keek naar de plakkaten. Toen ik weer ging staan kijken, keken de voorbijgangers meteen weer met me mee.

Op een zeker moment bleef er een ouder Nederlands stel staan. Ze raakten aan de praat over keizerin Elisabeth. Op een vraag van één van beide, gaf ik antwoord. Vervolgens stond ik daar, tot groot vermaak van meneer Delacour, gewoon een college te geven over keizerin Elisabeth.

Ons eigenwijze lieveheersbeestje geparkeerd in de Ludwigstraße is echt een foto waard.

Foto’s:

Alle foto’s op deze pagina heb ik zelf gemaakt. Ze mogen niet zonder toestemming overgenomen worden.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: