Memorabilia

Het woord memorabilia kun je vervangen door het woord aandenkens. Dat vind ik niet zo’n mooi, lieflijk woord en vandaar het woord memorabilia.

Na het overlijden van keizerin Elisabeth doken er overal memorabilia op. Dit werd en wordt nog steeds openbaar gemaakt via nieuwsberichten en veilingsites. Helaas heb ik niet de financiële ruimte (understatement) om deze memorabilia aan te schaffen, maar door het kijken naar afbeeldingen ervan kan ik er wel enorm van genieten. De memorabilia geven ook weer een prachtig tijdsbeeld weer. Bijzondere memorabilia plaats ik op deze pagina.

Medaillon met blaadjes

Het medaillon (links) is gevuld met gedroogde blaadjes van het “Sterbelager” van keizerin Elisabeth. Of dit nou bladeren waren van de bomen aan de Quai du Mont-Blanc of bladeren van graftakken rondom haar kist is mij nooit duidelijk geworden.

Op de achterkant van het medaillon (rechts) is onder de keizerskroon de sterfdatum van keizerin Elisabeth aangebracht.

Het medaillon werd op 30 april 2014 geveild door het veilinghuis Dorotheum. Op 27 januari 2015 had ik hier een bericht over geschreven. Dit bericht heeft altijd op “privé” gestaan, omdat ik toen nog geen toestemming had gevraagd om afbeeldingen op mijn site te plaatsen. Na deze veiling zijn er nog meer vergelijkbare medaillons geveild.

Reisschrijf- en naaigarnituur

Deze leren cassette met schrijf- en naaigerei kreeg keizerin Elisabeth als 11-jarig meisje. Het werd in 1848 vervaardigd. De cassette komt uit de nalatenschap van aartshertogin Gisela en haar nakomelingen. Het werd geveild voor € 75.000,00.

Deze informatie stond eerder in een privébericht van 23 februari 2015.

.

Bron: Dorotheum, geraadpleegd op 23 februari 2023

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: